| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Blogi ja ajattelun taidot

This version was saved 17 years, 9 months ago View current version     Page history
Saved by PBworks
on July 15, 2006 at 8:07:23 pm
 

Ajatuksenpoikasista eteenpäin - ajattelu on taitolaji

 

Keskeneräisyyttä kannattaa ylistää. Koulujärjestelmämme on pitkään ylläpitänyt käsitystä input-output -oppimisesta. Opettaja opettaa - oppilas oppii. Epävarmuuden sietokykyä ei ole kasvatettu (15.4.06 Hesarissa oli kiinnostava artikkeli japanilaisen kirjoitusjärjestelmän epävarmuuden sietoon koulivasta luonteesta). Tutkimustyö ei etene koskaan suoraviivaisesti. Työ tekijäänsä neuvoo. Hapuilu ja etsiminen ovat tärkeitä taitoja - eivät häpeän aiheita.

Ammattilainen ei tuota valmiita ajatuksia vaan kehittelee ja prosessoi
.

 

Kirjoittaminen on tutkimuksilla todistetusti verraton oppimisen väline. Kirjoittaessaan ihminen jäsentää tietojaan. Kirjoitettuun voi toinen tarttua ja viedä ajatuksia eteenpäin. Bloggaaminen valmentaa kirjoittajaa sietämään keskeneräisiä ajatuksia. Sama funktio on joidenkin haukkumilla tekstiviesteillä, verkkokeskusteluilla, uutisryhmillä, mesellä ja chatillä. Sähköinen juttelu asettuu puheen ja perinteisen kirjallisen ilmaisun välimaastoon. Sähköinen juttelu jättää jäljen, johon voi palata.

Merkittävää (toivorikasta) on myös huomata, että kaikki sähköisen juttelun muodot ovat kehittyneet epävirallisen kulttuurin piirissä. Niihin on jäänyt villin ja vapaan ilmapiirin henki, joka kannattaa mielestäni ehdottomasti kantaa myös oppimiskäyttöön. Valmiiden ajatusten illuusio on syytä romuttaa. (Toki juttelevaa kirjoitusta on monenlaista, myös pelkkää puppua, mutta lukija voi tehdä valintoja, puppua ei kukaan pakota lukemaan.)

 

Bloggaaminen on näkyväksi tuotettua ajattelua. Parhaimmillaan se on avointa Tekstiä, johon lukija voi tarttua. Legendaarinen Roland Barthes on luonut käsiteparin avoin ja suljettu teksti. Perinteinen opetuspuhe on ollut suljettua tekstiä, julistusta, tiedon kultajyviä, joiden poimijoille ei ole jätetty nokan koputtamisen sijaa. Avoin Teksti asettuu dialogiin, se on syntyessään valmis kuulemaan, mitä muut ajattelevat. Avoin Teksti tunnustaa, ettei maailmassa ole valmiita totuuksia. Blogit ovat koko olemukseltaan avoimen Tekstin areenoita.

 

Epävarmuuden sietäminen

 

Blogien perusideologia on avoimuus ja tilan antaminen erilaisille lähestymisille. Tämä vaatii kirjoittajalta monia asioita. Palautteen saaminen omiin blogimerkintöihin synnyttää ilahtumisen lisäksi sellaisia ajatuksia kuin:

- mikä minä olen sanomaan mitään näistä asioista, ymmärränkö itsekään kovin hyvin

- hyvänen aika, miten typerä olenkaan

 

Nämä ovat terveellisiä tuntemuksia, mutta ne eivät saisi viedä ihmistä kuoreen ja suojaan. Keskeneräisyyttä pitää oppia sietämään, jos haluaa ylipäätään kehittää omaa ajatteluaan. Blogien eräs opettavaisin tehtävä on juuri tässä. Sumussa epämääräistä määränpäätä hapuilevan maisema kirkastuu askel askeleelta. Oivalluksen sumutorviakin löytyy kuuluville.

 

Ajattelu ei kehity ilman omien syntymässä olevien ajatusten näyttämistä muille.

Kannustan rohkeuteen omien ajatusten näkyväksi tekemisessä. Uskalla erehtyä, uskalla kulkea harhapolkuja, uskalla olla haavoittuva. Suojassa ei löydä sitäkään vähää, minkä altistumalla itsensä nolaamiselle voi.

 

Miksi tiettyjä asioita pitäisi opetella? Kuka päättää, mitä opetetaan ja opetellaan? Millä perusteilla? Mitä taitoja ja tietoja tulevaisuudessa tarvitaan?

 

Tieto sinänsä ei tee autuaaksi. Oppimisessa pitäisi kulkea mukana aina myös ihmisenä kasvamisen ulottuvuus. Ja erityisesti ilo, leikki, luovuus, hupailu, keksiminen sekä Ihmisenä Ihmisten kanssa oleminen. Blogien viehätys on ehkä yhdeltä osaltaan juuri tuossa epämuodollisuudessa, avoimuudessa ja siinä, että blogissa on tilaa luovuudelle.

Sun äitis kirjoitta samasta aihepiiristä! Kannattaa lukea.

FLOSSE Posse -blogi todistaa leikin merkityksellisyyttä! Tämäkin kannattaa lukea. Leikki silottaa rypyt otsasta ja pingotukset aivoista.

 

 

Anne Rongas

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.